23 Şubat 2011 Çarşamba

UPDATE 1-Nestle suspends halal products due to pork traces | Reuters

UPDATE 1-Nestle suspends halal products due to pork traces | Reuters

AVRUPANIN GÖBEĞİNDE BÜYÜK BİR SKANDAL
NESTLE’NİN HELAL BELGELİ ÜRÜNLERİNDE DOMUZ BULUNDU

Helal belgeli ürünlerinde domuz olduğu belirlenen Nestle tüm helal belgeli ürünlerinin satışını Fransa'da durdurdu.

Paris, 1 Şubat (Reuters)- Gıda devi Nestle’nin Salı gününden itibaren Helal belgesi taşıyan HERTA markalı ürünlerin satışını askıya aldığı şirket sözcüsü tarafından açıklandı. Sözcü açıklamasında, etiketlerinde tavuktan yapıldığı yazılan sosislerin yapılan laboratuar tahlillerinde domuz etine rastlandığını bildirdi.

Nestle bu olayın yalnızca Fransa’ya özgü olduğunu ve şüphelenilen tüm ürünlerde DNA testleri yapılıp yeni bir üretim prosesi uygulamaya konana kadar Helal belgeli Herta üretim ve satışının durdurulacağını açıkladı.

Helal belgelendirme Fransa’da hassas bir konu çünkü yalnızca %8’i Müslüman olan bu ülkede gıda marketleri ürünlerin “Helal” versiyonlarını reyonlarda ön plana çıkararak bu karlı iş sahasından kazançlarını arttırmaya hedefliyorlar.

Müslümanlar bu yağmur gibi yağan ürün çeşitliliği karşısında kalırken bağımsız araştırmalar özellikle Avrupa’da her köşe başında bulunan dönercilerden alınan “Helal Belgeli” ürünlerde yapılan testlerde domuz etine rastlandığını göstermektedir.

Fransa ve Belçika’da Quick Burger zinciri tarafından “Tamamen Helal-(Halal-Only)” helal adlı lokantaların açılması ise büyük olaylara sebep olmuş ve Müslümanların laik Fransa’da artan etkisinin ispatı olduğu söylenmeye başlanmıştı.

GİMDES’in Notu: Yaklaşık 6 ay önce Tğrkiye’deki Nestle Firması bizden Helal Sertifika talebinde bulunmuştu. Biz cevabımızda ‘’Nestle uluslararsı bir firma olduğu için sadece yerel bir firmasına helal sertifikası veremeyiz. Nestle bütün dünyadaki üretim ve satış birimlerinin tümü için helal sertifika almaya karar verirse o zaman düşünebiliriz’ demiştik. Bu görüşümüzde ne kadar haklı olduğumuz bu olayla bir defa daha ortaya çıkmış bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder